Hoe zit het met… EMDR

Steeds meer mensen raken bekend met de therapievorm EMDR. Onlangs werd bekend, dat zorgverzekeraars EMDR therapie niet alleen meer bij posttraumatische stress stoornis vergoeden, maar ook bij andersoortige problematiek. Dat is goed nieuws, want EMDR is een zeer effectieve methode bij de aanpak van niet alleen trauma’s, maar ook paniek en angst, dwang en zelfs een negatief zelfbeeld.

EMD..watte?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Dat is een mond vol, dus afgekort EMDR. Oorspronkelijk een vorm van therapie, die (bij toeval) ontdekt en doorontwikkeld is. In eerste instantie om trauma’s te verwerken. Het is een vorm van therapie, waarbij met behulp van oogbewegingen, het werkgeheugen en afleiding een ingrijpende herinnering neutraler kan worden. Daarnaast worden helpende en realistische gedachten gekoppeld aan deze herinnering. Dit alles bij elkaar stelt je in staat om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Of het nu om een oorlogstrauma, beet van een hond, pestervaring gaat, etc. etc.

Oogbewegingen?

De therapeut leidt de client af van de beladen herinnering, door zijn/haar vingers voor diens gezicht heen en weer te bewegen. Het werkgeheugen koppelt dan deze neutrale beweging als het ware aan de beladen herinnering; waardoor deze o.a. de lading verliest. De oogbewegingen blijken hierbij een cruciale rol te spelen. Weten hoe dit precies zit? www.emdr.nl legt het tot in detail uit.

Posttraumatische stress stoornis?

Zo wordt een groep specifieke symptomen genoemd, die mensen na één of herhaalde ingrijpende gebeurtenis(sen) kunnen ervaren. Denk dan aan het hebben van nachtmerries en herbelevingen, prikkelbaarheid, vermijdingsgedrag, slaapproblemen, etc. etc. Deze stoornis speelt echter lang niet altijd, maar toch kan je flink last hebben van negatieve ervaringen. Omdat je bijvoorbeeld nog altijd niet durft auto te rijden op de snelweg, omdat je daar ooit erg bent geschrokken van een overstekende hond en je paniekaanvallen hebt ontwikkeld. Of omdat je ontelbare keren bent buitengesloten op school en je op volwassen leeftijd nog altijd sociale situaties vermijdt uit angst afgewezen te worden. Of omdat je al maanden wakker schrikt middenin de nacht door verstorende nachtmerries over een collega die een bedrijfsongeluk kreeg. EMDR kan uitkomst bieden op een efficiënte manier; en dus eventueel ook onder vergoeding. EMDR is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen van elke leeftijd.

Mogelijkheden

Het is niet nodig om rond te blijven lopen met onverwerkte negatieve herinneringen op het moment dat je daar last van hebt. Heb je het idee dat dit bij jou speelt? Neem dan eens een kijkje op www.emdr.nl. Neem contact op met je huisarts, en met FIT psychologie. En kom weer in je kracht!